Muren mot Mexiko – blir den verkligen av?

Året är nu 2019 och i USA löper planerna på en mur mellan Mexiko och USA vidare. Muren var något som Trump gick till val på, men inte nog med det. Trump utlovade även att han skulle få Mexiko att betala för bygget av muren.

Samtidigt har det andra stora partiet i USA, Demokraterna, varit emot bygget av muren länge, ja redan från början. Enligt en kolumn av Rich Lowry, redaktör på den politiska internetsidan Politico, så är motståndet nu så grundläggande och robust från demokraternas sida att man kan undra om Demokraterna önskar någon form av infrastruktur vid gränsen alls. Man kan undra, menar Lowry, varför Demokraterna inte redan nu har intagit en förhandlingsposition där de begär att man även ska förstöra redan befintliga barriärer utmed den amerikansk-mexikanska gränsen.

Trump har placerat sig i en besvärlig sits. Muren som han utlovade var den enskilda största symboliska frågan som han drev under sin presidentkampanj, menar Lowry. Löftet om att förmå Mexiko att betala var kanske det mest ouppnåeliga och orealistiska av presidentkampanjlöften under flera årtionden. Trots det utlovade Trump att få Mexiko att betala. Så har det inte blivit.

Även ambitionerna kring själva muren har varit höga. Sträckan som Trump menar att USA bör bygga en mur utmed är cirka 3200 kilometer lång, eller 2000 amerikanska “miles”. En mile 1,6 kilometer. Som jämförelse kan nämnas att sträckan mellan södra Skåne och norra Norrland är cirka 1700 kilometer. Muren är alltså med andra ord ungefär lika lång som en mur från Skåne till nordligaste Norrland och sedan nästan hela vägen tillbaka skulle vara.

Vill man bli bättre på att omvandla distansenheter och bland annat lära sig tyda tabeller och kartor så gör man klokt i att studera. Den som har tänkt skriva ett högskoleprov snart har stor nytta av sådan kunskap, särskilt under högskoleprovets matematiska del. Vill man bli bättre på Högskoleprovet kan Högskoleprovsguiden vara en användbar resurs.

Den typen av mur som Trump pratade om till att börja med beskriver Lowry som en orealistisk fantasi, något som Lowry även påstår att Trump har medgett senare (även om Trump ibland förnekar ett sådant medgivande).

Trumps ambitioner är numera lite rimligare. Numera handlar det om ett slags stålstängsel av ett robust slag som redan finns på plats på vissa ställen. Enligt Lowry stöter dock Trump på motstånd från demokrater.

En demokrat, Chuck Schumer, har kallat muren “medeltida”. Något som ju faktiskt stämmer, menar Lowry, i den bemärkelsen att murar visade sig fungera redan under medeltiden.

En annan demokrat, Nancy Pelosi, beskriver muren som “omoralisk”. En retorik som Lowry menar liknar Västberlins borgmästare Willy Brandts beskrivning av Berlinmuren. Willy Brandt beskrev Berlinmuren som en skammens mur – Wall of Shame.

En avgörande skillnad där är, menar Lowry, att Berlinmuren delade en stad i två och byggdes av det kommunistiska DDR för att förhindra människor att fly från Östtyskland, medan en mur mot Mexiko är tänkt att byggas för att förhindra olaglig invandring. I det ena fallet höll en diktatur kvar sin befolkning med en mur, i det andra fallet vill en demokrati skydda sina gränser.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit