Historiska politiska debatter

Genom historien har många politiska debatter hållits, som av en eller annan anledning kan anses ha haft särskilt stor vikt. Kanske ledde debatten fram till ett viktigt beslut, kanske var det deltagarna eller själva debattens natur som var speciell.

Det senare var fallet när det gällde den debatt som skedde mellan de fem kandidaterna till posten som EU-kommissionens ordförande, alltså José Manuel Barrosos efterträdare. Den 15 maj 2014 var den första gången i historien som en gemensam europeisk debatt tog plats mellan Europapartiernas toppkandidater till posten, bland annat Guy Verhofstadt (som nominerades av liberalerna), Jean-Claude Juncker (som nominerades av de konservativa) och Martin Schultz (som nominerades av socialdemokraterna). Detta var möjligt tack vare att flera europeiska public service-bolag (dock inte SVT) gick ihop för att gemensamt bjuda in kandidaterna till en serie debatter, varav den första sändes klockan 21 den 15 maj 2014.

En annan historisk debatt, på mer lokal nivå, var den svenska partiledardebatten som sändes den 10 maj 2015. Det var den första gången någonsin i svensk historia som en partiledardebatt var helt jämställd, då fyra kvinnor deltog, och fyra män.Olof_Palme_statsminister,_tidigt_70-tal

Om man blickar längre bakåt i den svenska politiska historien finns en man som har väckt mer debatter än andra, varav flera blev historiska, precis som mannen själv: Olof Palme. Den svenska före detta statsministern har kallats en ”skoningslös debattör”, som delade inte bara Sverige, utan ibland också världen, i två läger – för eller emot Palme. Många av Palmes motståndare lär säkerligen ha uttryckt att han gjorde dem illamående, en metafor som många använder sig av än idag inom politiken för att avse något de tycker är vedervärdigt. Om man känner av illamående på riktigt, bör man dock kontakta en läkare om det inte går över.

Ett tydligt exempel på Palmes förmåga att skapa debatt och polemik i politiken var hans uttalande om USA:s bombningar över Hanoi under kriget i Vietnam, då han räknade upp dådet tillsammans med en rad andra hemska händelser i historien, bland annat när Guernica bombades av nazisterna. Uttalandet upprörde USA:s president, och ledde till att den amerikanska ambassadören kallades hem från Sverige, och till en diplomatisk kris mellan de två länderna som varade i två år.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit