Gudrun Schyman

En av svensk politiks allra mest inflytelserika röster under de senaste tre decennierna heter Gudrun Schyman. Hon är numera talesperson för det politiska partiet Feministiskt initiativ (F!), men hon var tidigare partiledare för Vänsterpartiet mellan 1993 och 2003 och hon satt också i riksdagen i totalt 18 år. Under sina år i maktens korridorer satt hon visserligen aldrig på en ministerpost – Vänsterpartiet lyckades aldrig ta sig in i regeringen – men hon var ändå en viktig röst från vänsterkanten på det politiska spektrumet.

 

Statsministrar och partiledare var tvungna att förhålla sig till henne, vare sig de höll med eller inte, och hennes idéer om feminism fick stor genomslagskraft. Under sina två sista år i riksdagen, 2005 och 2006, bytte Schyman parti från V till F!. Hon satt kvar på sin riksdagspost och fortsatte med sitt feministiska arbete, och ställde även upp i valet för F! 2006. Feministiskt initiativ lyckades inte få tillräckligt många röster för en riksdagsplats, så Schyman fick fortsätta sitt arbete utanför riksdagen.hämta

 

Schyman föddes i Täby 1948 i en familj där ingen av föräldrarna var yrkespolitiker. Istället var det först efter avklarad socionomutbildning som Schyman gav sig in i politiken på egen hand, och hennes första steg var att gå med i Marxist-Leninistiska Kampförbundet. 1977 gick hon med i VPK, som sedermera skulle bli Vänsterpartiet. Hon började sin politiska bana som kommunpolitiker i Simrishamn, och den första stora framgången kom 1988 när hon valdes in i riksdagen för VPK.

 

Två år senare kom hennes första stora politiska strid när hon ställde upp som kandidat för partiledarposten i partiet. Den sittande partiledaren, Lars Werner, hade gjort sig impopulär i vissa partikretsar, men Schyman lyckades inte vinna tillräckligt med röster för att ta över positionen. Istället dröjde det tre år till innan Schyman valdes till partiledare för Vänsterpartiet. Hon väckte omedelbart uppmärksamhet genom att distansera sig från kommunismen, vilket hon var den första partiledaren i partiets historia att göra officiellt.

 

Numera är Schyman involverad alla stora feministiska frågor, och hon står ofta i rampljuset när det kommer till stora demonstrationer och samlingar. Schyman har blivit ett självklart affischnamn för feminismen, och tack vare hennes erkänt briljanta retoriska förmåga samt långa politiska erfarenhet har hon en särskild lyskraft bland insatta längs hela den politiska skalan. Ett exempel på Schymans dragningskraft än i dag var när mellan 2 000 och 3 000 människor kom för att höra henne tala på Medborgarplatsen i samband med en demonstration mot sexuellt våld.

 

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit