Geijeraffären

En av de största och mest omtalade skandalerna i svensk politik är den så kallade Geijeraffären. Den handlade om att det framkommit uppgifter som tydde på att Lennart Geijer som var justitieminister och andra höga svenska politiker köpte sexuella tjänster på en bordell. I några fall av minderåriga. Det som ansågs vara särskilt graverande är att flera av de prostituerade hade kopplingar till polska ambassaden och man befarade att de agerade som informatörer åt KGB. Det författades en promemoria om denna potentiella säkerhetsrisk och det är kring det dokumentet som en stor del av affären kom att kretsa. Promemorian var en uppmaning till dåvarande statsminister Olof Palme och handlade helt enkelt om att han borde utreda ärendet. Promemorians existens förnekades in i det sista men i efterhand visade det sig att promemorian existerade. I det här inlägget ska vi titta närmare på turerna kring Geijeraffären som fortsätter att väcka förskräckelse och fascination.

Ett stort journalistiskt avslöjande

Den idag rikskände författaren, professorn, journalisten och programledaren Leif G.W Persson var källan bakom Geijeraffären. Han arbetade för dåvarande rikspolischefen och lämnade information till DN-journalisten Peter Bratt som dock inte var helt övertygad om avslöjandet. Mest för att Olof Palme som då var en svensk politiker med oerhörd dignitet, helt enkelt ljög i media och kallade avslöjandet för ett rent påhitt. Året var 1977. Senare försökte Jan Guillou, en annan av de verkliga alfahannarna inom svensk journalistik, att få till ett scoop för Aftonbladets räkning, utan att lyckas helt. Det var först när Expressen via ett domstolsbeslut kunde få ut dokumentet som det stod klart att Lennart Geijer och några andra kända politiker bedömdes vara säkerhetsrisker. Att de skulle ha köpt sex av minderåriga utreddes dock aldrig polisiärt och det stora efterspelet är kanske det faktum att Olof Palme blåljög för att skydda bland annat Lennart Geijer och Torbjörn Fälldin. Leif G.W Persson skrev sin bok Grisfesten utifrån sina erfarenheter och den räknas som en modern svensk klassiker. Filmen Mannen från Mallorca av Bo Widerberg är i sin tur baserad på Leifs berättelse.

Fortsatt intresse för skandalen

Geijeraffären har fortsatt att leta sig in i populärkulturen och varje gång det händer tar debatten fart och nya reportage publiceras. Några av politikerna som utmålades som sexköpare är ännu i livet. Filmen Call Girl, en av de stora svenska filmerna 2012, är baserad på skandalen och bygger på omfattande research. I en uppmärksammad men för handlingen helt irrelevant scen ser man en karaktär, omisskännligt lik den socialdemokratiske ikonen Olof Palme, ha sex med en minderårig. Detta trots att de inte finns några som helst belägg i materialet kring Geijeraffären som tyder på att han själv skulle besökt bordellen. Olofs son Mårten Palme polisanmälde filmskaparna för förtal av avliden och scenen togs bort från DVD-versionen. Filmens främsta förtjänst är kanske att den utgår från de prostituerade flickorna, dessa var förpassade till bakgrunden när affären rasade som värst i medierna när det begav sig. Den som idag vill ha ansvarsfullt sex kan rusta sig på kondom.nu men det var inte lika lätt för en prostituerad flicka på 1970-talet.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit