Almedalsveckan – snart är den här

Någon som har hört talats om Politikerveckan? Eller som den numera kallas, Alemdalsveckan, snart är den här! Detta är veckan då i princip samtliga politiker samlas på Gotland för att diskutera och argumentera mot varandra. Att politiker åker till Gotland en vecka under sommaren har blivit som en tradition som startade år 1968 av Olof Palme som var först med att håll tal under denna vecka.

Almedalsveckan 2019

Datumen för årets politikervecka på Gotland är söndag den 30 juni till söndag den 7 juli. Det största momenten under veckan handlar i stort sett om politiker som håller tal. Antalet dagar som politikerveckan hålls beror på antalet talare. Man kan säga att varje parti som representeras ska få ha en “egen dag” för tal.

Schemat för talare år 2019

För i år står schemat redan färdigt och ser ut enligt följande:

Söndag den 30 juni, kl 19.00 talar Miljöpartiet

Måndag den 1 juli, kl 19.00 talar Ulf Kristersson, Moderaterna

Tisdag den 2 juli, kl 19.00 talar Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

Onsdag den 3 juli, kl 19.00 talar den nya Partiledaren, Liberalerna

Torsdag den 4 juli, kl 19.00 talar Annie Lööf, Centerpartiet

Fredag den 5 juli, kl 19.00 talar Magdalena Andersson, Socialdemokraterna (Stefan Löven kommer inte att närvara under årets vecka, vilket skapat debatt, läs mer på Aftonbladet om detta.

Lördag den 6 juli, kl 19.00 talar Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

Söndag den 7 juli, kl 14:00 talar Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna (denna är också den som öppnar nästa års vecka, enligt tidigare satta regler)

Boka din resa och ditt boende i god tid

Den som vill deltaga eller vara publik på Almedalsveckan bör vara ute i god tid då ön är relativt liten och alternativen för boenden är begränsade. Det är många olika typer av företag såsom exempelvis Interims vd, bloggare, hobbypolitiker och andra tyck- och tänkare som tar sig till Gotland för att vara delaktiga under debatter. Den som vill ha nära till centrum och aktiviteter i samband med veckan bör satsa på ett boende i Visby som är själva meckat för politikerna. Man kan hitta hotell och vandrarhem på nätet men även hyra rum eller hus av privatpersoner på ön. Många bofasta flyr ön under denna veckan och passar på att hyra ut sina boenden för att tjäna en extra slant, till turisternas stora glädje.

Vad gäller resan till Gotland: kan man välja att flyga, åka båt eller bil. Självklart beror det på vilken ort man reser ifrån. Den som har möjlighet att boka sin resa i god tid innan bör göra det eftersom att priserna höjs desto närmre veckan vi kommer och i värsta fall blir flyg och båtar dessutom fullbokade nära inpå starten av politikerveckan.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit